Sztuka odżywiania i sztuka opowiadania

„Wasze pożywienie będzie waszym lekarstwem.” Hipokrates /460 p.n.e. – 370 p.n.e

O odżywianiu można w nieskończoność.

W końcu dzięki niemu żyjemy, ale też poprzez nie możemy sobie narobić niezłych kłopotów jeśli odżywiamy się nieodpowiednio czyli jemy za dużo, zbyt kalorycznie, nie zwracamy uwagi na wszelkie „polepszacze”, a słodycze zamiast warzyw i owoców są naszą największą miłością….

Mark Twain / 1835 – 1910/ przewrotnie mówi, że „jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego czego nie lubisz, picie tego czego nie chcesz i robienie tego, na co nie masz ochoty”, ale myślę że można przerobić to w drugą stronę i jeść, pić i robić to co się lubi i na co się ma ochotę jeśli odpowiednio się do tego podejdzie…

Już raz spotkaliśmy się, czyli słuchacze Szkoły SuperBabci i SuperDziadka na warszawskim Ursynowie z Agnieszką Kuczewską, dietetykiem, aby porozmawiać o odżywianiu, ale ponieważ za każdym razem dowiadujemy się czegoś nowego stąd z przyjemnością wysłuchaliśmy kolejnego wykładu pt.: „Jak się dobrze odżywiać”?

Bardzo ważne jest czy mamy energię czy też nie. Ogólnie zależy ona od naszego wieku, wzrostu, płci, aktywności fizycznej, stanu zdrowia, stanu fizjologicznego. Czerpiemy ją oczywiście z pożywienia – węglowodany dostarczają nam jej 50-60%, tłuszcze 25-30 %, białka 15-20%.

Co nas pozbawia energii? Stres, brak snu, zła dieta, nieregularne posiłki, toksyny. Zaburza ją cukier /słodycze/, żywność przetworzona, żywność z dodatkiem chemii, małe spożycie warzyw i owoców, zakwaszenie organizmu.

Cukier, o czym już wszem i wobec się mówi, powoduje najpierw gwałtowny przypływ energii, a później taki sam jej spadek co skutkuje sięganiem po następnego batonika, a to powoli prowadzi w stronę nadwagi… Ponadto nadmiar cukru to nadpobudliwość, spadek odporności, choroby układu krążenia, odkładanie się tkanki tłuszczowej, zaburzenia w odczuwaniu sytości.

Zakwaszenie natomiast organizmu to częste infekcje, ogólne zmęczenie, brak koncentracji, zaparcia, nadwaga, poważne choroby jak zmiany zwyrodnieniowe stawów, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, nowotwory.

Skąd się biorą toksyny w naszym organizmie? Z pożywienia, chemii / kosmetyki/, tytoniu, leków, stresu, promieniowania.

Co powinniśmy zatem jeść aby nasze jedzenie przeciwdziałało tym niekorzystnym
dla nas czynnikom?

Odpowiadają za to związki, które znajdziemy w następujących produktach:

-Karonetoidy znajdujące się w marchewce, dyni, brokułach, morelach, brzoskwiniach, pomidorach, szpinak,
-Selen – w mięsie, rybach, nabiale, jajkach, orzechach,owocach, warzywach,
-Foliany – w pietruszce-korzeniu, szpinaku, brokułach, groszku zielonym, pomarańczach, truskawkach
-Miedź – w zbożach, warzywach, produktach mlecznych,
-Cynk – w zbożach, nabiale , produktach mięsnych,
-Flawonoidy – w czerwonym winie, herbacie, czarnej porzeczce, burakach,
-Fitoestrogeny – w nasionach roślin strączkowych, ziarnach pszenicy, owocach jagodowych,
-Glukozynolany w kapuście, jarmużu, brokułach, gorzkich warzywach np. rzodkiewce.

Unikajmy stresu bo bardzo osłabia on nasz układ nerwowy, ale także osłabiają go cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne barwniki, konserwanty, głód. Ratujmy się tutaj zatem składnikami pomocniczymi takimi jak magnez, witamina B, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi jakie zawiera m.in. siemię lniane, a także jedzmy natkę pietruszki, fasolę, groch, kaszę gryczaną, orzechy, kakao… I jedzmy regularnie, nie dopuszczajmy do głodu, aby potem nie jeść w nadmiarze wszystkiego naraz szczególnie na noc…

Piramida zdrowego jedzenia to produkty jednoskładnikowe, jak najmniej przetwarzane, nierafinowane, nieoczyszczone, z hodowli upraw ekologicznych, tłuszcze w niewielkich ilościach – nierafinowane oleje, pestki – orzechy, dynia, słonecznik. No i zasada – im bardziej kolorowo na talerzu tym lepiej….

A potem pani Agnieszka podała nam jeszcze przepisy na pyszne pasztety i inne dania, kto chciałby je wypróbować i jeszcze więcej dowiedzieć się o zdrowym odżywianiu może wejść na stronę www.poradniaremedia.pl

O ile pierwsza część spotkania była prozą życia o tyle druga to czysta poezja i świat fantazji pełnej pięknych bajek opowiedzianych nam przez Agnieszkę Hakizimana, aktorkę i bajarkę znającą i umiejącą pięknie opowiadać baśnie i bajki z całego świata, a następnie stworzonych przez nas samych bo wyobraźnia nie zna wieku ani granic, wystarczy tylko pobudzić ją do życia…

A cechy dobrego opowiadania to właśnie wyobraźnia, dystans do siebie, autentyzm, humor, pasja, empatia, przyjazny głos / modulacja/, kontakt wzrokowy, talent, ekspresja !

Mity, baśnie, opowiadania były zawsze ważną częścią każdej kultury, przekazy ustne przechodziły z pokolenia na pokolenia, sztuka ta zanika teraz wobec wszechwładnej techniki, ale żadna technika nie zastąpi żywego kontaktu , atmosfery, nastroju opowiadania, życie wtedy nabiera pięknych barw poprzez fantastyczny świat baśni …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>