Rynek 50 plus

Biała kiełbasa z boczkiem

Już niedługo Święta Wielkanocne. Nie wyobrażam sobie tych Świąt bez kiełbaski białej
W moim domu było wiele pysznych dań, ale najpierw opiszę to właśnie.

Do sporządzenia dania będziemy potrzebowali 1 kg białej surowej kiełbasy, plastry wędzonego boczku, 2 cebule, zioła prowansalskie, chilli, bazylię, majeranek i odrobinę piwa.

Kiełbasę kroimy na części, owijamy boczkiem i nakłuwamy wykałaczkami, kładziemy pokrojoną w plastry cebulę /ja daję jej dużo/, można dodać świeżą paprykę jeśli ktoś lubi i wkładamy do żaroodpornego naczynia, przyprawiamy do smaku, polewamy odrobiną piwa. Można zrobić 2 warstwy, posypać odrobiną granulowanego czosnku i polać wodą „na oko”. Wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godz. w temp. 180-200 st. Można podawać do ziemniaków, a także jako oddzielną potrawę. Oczywiście na wielkanocnym stole nie może zabraknąć chrzanu i ćwikły. Kiełbasa występuje w różnych cenach, ale w przybliżeniu 15zł/1kg to dobra cena. Smacznego.

Przepis z cyklu SMAKI ZOSI  

Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.