Rynek 50 plus

Lukrowane pierniczki

LUKROWANE PIERNICZKI " Moja tęsknota dzieciństwa, to lukrowane pierniczki, jakie piekło się u mamy, w kształcie gwiazdeczek, serduszek, zwierzątek, a potem dekorowało się nimi choinkę. " - wspominała Magda Mikołajczak
Prawdą jest, że wyjątkową atmosferę Wigilii najwcześniej czujemy w kuchni. Tu królują aromaty cytrusów, wanilii i korzennych przypraw, które sprawiają, że nie możemy się doczekać pierwszej gwiazdki by wspólnie zasiąść do uroczystej kolacji, która tworzy koloryt Świąt.
 
 Pierniki to symbol szczęścia i dostatku, a także nieodłączny element świątecznej atmosfery, dlatego nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Tradycja nakazuje piec pierniki od dnia św. Katarzyny ( 25. XI.) aż do Gwiazdki. Piernik, pierniki, pierniczki, jest jednym z najstarszych ciast obecnym w polskiej tradycji od wieków. Nazwa tych korzenno - miodowych przysmaków pochodzi od staropolskiego określenia "pierny" - co oznacza "pieprzny".

Takie właśnie były pierwsze pierniki - pieprzne i o dużych walorach zdrowotnych. Podawano je na deser. Obecnie smak pierników zależy wyłącznie od osobistych upodobań i inwencji. Można zatem dowolnie  zestawiać i komponować niezbędne  składniki i przyprawy, takie jak : orzechy, rodzynki, migdały i kandyzowaną skórkę pomarańczy. Po upieczeniu świąteczne ciasteczka obowiązkowo należy zdobić czekoladową polewą bądź lukrem i dekorować bakaliami.
 
Dawniej pokruszone pierniki wchodziły w skład tradycyjnego staropolskiego sosu szarego.
 
Żywe Muzeum Piernika mieści się w centrum Torunia. W Toruńskiej Piernikarni każdego roku 25 listopada o godzinie szóstej minut  jedenaście rozpoczyna się wypiek  611 pierniczków, na pamiątkę pierwszego wypieku zwanego piernikami św. Mikołaja. On to
bowiem podarował  legendarnemu mistrzowi Bartłomiejowi pierwszą beczkę wybornego ciasta i pomysł wypieku ciastek.
 
Pachnącymi  piernikami w kształcie gwiazdek, półksiężyców, aniołków, zwierzątek możemy, tak jak to czyniono dawniej, ozdobić  drzewko iglaste, na którym  oprócz świątecznych ciastek, mogą znaleźć  się  orzechy, czerwone jabłuszka i ...  kolorowe cukierki.
 
Z życzeniami udanych wypieków,
Zofia Górska
 

Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

  • Zofia 07/12/2017, 9:58

    10 grudnia br. Ogród Botaniczny w Łodzi zaprasza na warsztaty ph. "Wielkie piernicznie". Będzie można lukrować,mazać, malować, dekorować - co dusza zapragnie. Warsztaty zdobienia pierników odbędą się w ramach trwającej wystawy " Rośliny w tradycji Świąt Bożego Narodzenia".