Rynek 50 plus

Na Wielkanoc

jaja faszerowane

biała kiełbasa z boczkiem

Już niedługo Święta Wielkanocne. Nie wyobrażam sobie tych Świąt bez kiełbaski białej. W moim domu było wiele pysznych dań, ale najpierw opiszę to właśnie.

Jaja faszerowane

Składniki: 8 szt. świeżych jaj, 1 opakowanie sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego takiego jak często używamy do sałaty wg przepisu woda + olej, mix sałat – 80 gramów, 200 g twarożku, 2 łyżki tartego chrzanu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 pęczek natki pietruszki, 6 łyżek kwaśnej śmietany, 200 g jogurtu naturalnego, szczypior

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać. Przeciąć każde wzdłuż ;na połówkę i wyjąć żółtka. Twarożek wymieszać ze śmietaną, dodać posiekane żółtka i doprawić do smaku i tu sól, pieprz. Podzielić masę serową na trzy części: pierwszą wymieszać z chrzanem, drugą z koncentratem pomidorowym, a trzecią z drobno posiekaną natką pietruszki. Przygotowanymi farszami napełnić jajka. Sos sałatkowy, zamiast z olejem i wodą, rozmieszać z jogurtem, dodać posiekany szczypior /parę szczypiorków pozostawić do dekoracji/ i dokładnie wymieszać. Na półmisku ułożyć sałatę. Na sałacie poukładać faszerowane jajka. Całość polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy szczypiorkiem.


Jajka w skorupkach zapiekane

Składniki: 6 jajek, 30 dag pieczarek, 2 łyżki majonezu, szczypiorek, natka pietruszki, Masło, oliwa, bułka tarta, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ugotować jajka na twardo, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Jajka w skorupkach przekroić ostrym nożem wzdłuż. Trzeba raczej energicznie uderzyć nożem, by skorupki się nie pokruszyły. Następnie delikatnie wyjąć z każdej połówki żółtko i białko i drobno je posiekać. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce i usmażyć na odrobinie oliwy. Gdy nieco ostygną, dodać je do pokrojonych jajek. Wsypać pokrojony szczypior i natkę. Dodać majonez i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kolejny krok to napełnienie skorupek i położenie ich /jajek/ na bułce tartej. Strząsnąć nadmiar bułki. Potem należy usmażyć jajka od strony farszu na rozgrzanym maśle około 1-2 minuty. Podawać ciepłe.

Biała kiełbasa z boczkiem

Składniki: do sporządzenia dania będziemy potrzebowali 1 kg białej surowej kiełbasy, plastry wędzonego boczku, 2 cebule, zioła prowansalskie, chilli, bazylię, majeranek i odrobinę piwa.

Kiełbasa występuje w różnych cenach, ale w przybliżeniu 15zł/1kg to dobra cena.

Sposób przygotowania:

Kiełbasę kroimy na części, owijamy boczkiem i nakłuwamy wykałaczkami, kładziemy pokrojoną w plastry cebulę /ja daję jej dużo/, można dodać świeżą paprykę jeśli ktoś lubi i wkładamy do żaroodpornego naczynia, przyprawiamy do smaku, polewamy odrobiną piwa. Można zrobić 2 warstwy, posypać odrobiną granulowanego czosnku i polać wodą „na oko”. Wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godz. w temp. 180-200 st. Można podawać do ziemniaków, a także jako oddzielną potrawę. Oczywiście na wielkanocnym stole nie może zabraknąć chrzanu i ćwikły.

Smacznego.


Przepisy z cyklu Smaki Zosi 

Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.