Rynek 50 plus

Wekowanie bez tajemnic

Listopad to ostatni czas, by zakasać rękawy i przygotować domowej roboty przetwory

Jabłka, buraki, dynie i grzyby tylko czekają na to, by je marynować, kisić i pasteryzować. Przygotowanie sezonowych słoików jest niezwykle proste i wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, ani wyjątkowych umiejętności kulinarnych - podpowiada Aleksandra Damentko, dietetyk i koordynator programu „Kulinarnie mocni”.

Wiem, co jem!
Dzięki samodzielnie przygotowanym wekom zaoszczędzimy pieniądze i będziemy mieli dostęp do żywności niekonserwowanej chemicznie.  Na sklepowych półkach wiele jest przetworzonej żywności, zawierającej sztuczne aromaty i konserwanty, dlatego często zaopatrujemy się u lokalnych dostawców, szukając domowych wyrobów. Chętnie sięgamy też po babcine receptury i przygotowujemy przetwory domowej roboty. Są nie tylko tańsze od tych, które znajdziemy w sklepach, ale i zdrowsze. Wekowanie przetworów jest niezwykle proste. Do ich przygotowania wystarczą sezonowe warzywa i owoce, garść aromatycznych ziół i przypraw oraz odrobina czasu, by nabrały właściwego dla nich smaku.

Smaki ze spiżarni
Przetwory to najlepszy sposób na zachowanie smaku i aromatu świeżych owoców. Przygotowując je samodzielnie, jesteśmy pewni ich składu, ponieważ sami decydujemy, co znajdzie się w słoiku.  - Pomimo braku sztucznych konserwantów, zawartość weków będzie nadawać się do bezpiecznego spożycia nawet po kilku latach. Większość zamykanych w słoikach warzyw będzie smakować najlepiej, jeśli spożyjemy je w ciągu roku lub dwóch. Dużym plusem domowych wyrobów jest to, że nie ograniczają nas pomysły producenta. Możemy eksperymentować ze smakiem dodając do słoika aromatycznych ziół, przypraw lub dodatków takich jak liście z czarnej porzeczki czy wiśni. Dodatek chili będzie cieszyć wielbicieli ostrych smaków, żurawina czy śliwka nada przetworom słodki posmak. Co więcej - robienie domowych przetworów to świetna zabawa dla całej rodziny, satysfakcja i oszczędność. Nie trzeba mieć wyjątkowych umiejętności kulinarnych – sezonowe pyszności wyczarujemy z najprostszych składników, garści aromatycznych ziół i przypraw oraz odrobiny kreatywności – mówi Aleksandra Damentko, dietetyk i koordynator programu „Kulinarnie mocni”.

Grillowane bakłażany z cukinią

Składniki
• 2 bakłażany
• 2 cukinie
• 500ml oleju
• 1 łyżeczka tymianku KAMIS
• 1 łyżeczka oregano KAMIS
• 1 łyżka czosnku w płatkach KAMIS
• Ocet winny z białego wina KAMIS
• Pieprz czarny w młynku KAMIS
• Sól morska w młynku KAMIS

Sposób przygotowania
Pokrojone w grube plastry bakłażany i cukinie oprósz solą i odstaw na kilkanaście minut. Bakłażany lekko odciśnij, następnie warzywa lekko skrop olejem i octem winnym, a następnie wymieszaj. Bakłażany i cukinie smaż na mocno rozgrzanej patelni ryflowanej po 1 minucie na każdej ze stron. Po zdjęciu z patelni oprósz je pieprzem, tymiankiem i oregano. Układaj w wyparzonych słoikach. Do każdego włóż kilka płatków czosnku, a następnie zalej rozgrzanym do około 100°C olejem. Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Dobra rada: Do przetworów wybieraj tylko najlepsze jakościowo owoce i warzywa. To gwarantuje udane wekowanie!

Pikantne ogórki

Składniki
• 1,5kg ogórków
• 750ml wody
• 2 łyżki cukru
• 1½ łyżka soli
• 200ml octu królewskiego KAMIS
• 2 łyżeczki chili KAMIS
• 1 łyżeczka ziaren gorczycy KAMIS

Sposób przygotowania
Oczyszczone ogórki pokrój w grube plastry (2 cm) i ułóż w wyparzonych słoikach. Wodę zagotuj z cukrem i solą z dodatkiem chili i gorczycy. Na koniec dodaj ocet. Gorącą marynatą zalej ogórki, zakręć i wstaw do piekarnika. Pasteryzuj około 30 minut w temperaturze 130°C. Po wyjęciu odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

O programie „Kulinarnie Mocni”
To społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. Akcja wpisuje się również w trend niemarnowania żywności i  ideę włączania społecznego. Dzięki wiedzy zdobytej na warsztatach osoby korzystające z Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej mogą cieszyć się pysznymi i pełnowartościowymi posiłkami nie nadwyrężając domowego budżetu. Wystarczy szczypta kreatywności i zaangażowania.

Banki Żywności: W całej Polsce działają obecnie 32 Banki Żywności zrzeszone w federację, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie nią najbardziej potrzebujących. Banki Żywności najpierw pozyskują artykuły spożywcze poprzez wyszukiwanie źródeł żywności produkowanej w nadmiarze lub za pomocą akcji zbiórkowych, następnie magazynują produkty i przekazują je nieodpłatnie na rzecz organizacji społecznych. Ponadto Banki Żywności prowadzą działalność edukacyjną na rzecz prawidłowego żywienia i niemarnowania żywności.

Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.