Zdrowie 50 plus

Nadciśnienie i serce

Bądź o 5 kroków przed nadciśnieniem i chroń swoje serce
Brak świadomości na temat zagrożenia, jakie niesie ze sobą ta choroba sprawia, że ogromna część z nas może mieć w przyszłości problemy z układem krążenia i pracą serca.

Mgr inż. Agnieszka Jagodzińska, dietetyk z Centrum Medycznego Falck, radzi, jak zmienić swoją dietę z korzyścią dla zdrowego serca: – Na podwyższone ciśnienie krwi wpływa otyłość, brak ruchu, palenie papierosów i zła dieta – często wysokosodowa. Dobrze jest przemyśleć swój jadłospis i w kilku prostych krokach ograniczyć spożycie sodu.

Jedz więcej warzyw i owoców
Mają one nie tylko niską zawartość sodu, ale jednocześnie bogate są w błonnik, który na dłużej da ci uczucie sytości i pomoże zapanować nad uczuciem głodu. To pozwoli ci również utrzymać prawidłową masę ciała. Sięgaj zwłaszcza po te świeże.

Wybieraj produkty niskosodowe
Podczas zakupów zachowaj czujność – czytaj etykiety produktów, zwracaj uwagę na to, ile gramów sodu zawierają i wybieraj te, które mają go jak najmniej. Nie bój się próbować nowych rzeczy – produkty z małą zawartością sodu nie muszą być niesmaczne. Jeżeli jesteś wyjątkowo przywiązany do jakiejś grupy produktów, to porównuj składy na opakowaniach różnych marek – może się okazać, że konkurencyjny produkt zawiera mniej sodu niż ten, który do tej pory kupowałeś.

Unikaj tak zwanej „słonej piątki”
To produkty, które spożywasz na co dzień, ale nie myślisz o tym, że są one pełne sodu:
  • pieczywo, a zwłaszcza biały chleb i bułki
  • zupy w puszkach
  • wędliny i mięsa konserwowe
  • jedzenie typu fast food – hamburgery, pizza, frytki itp.
  • Paczkowane, fabrycznie doprawiane i marynowane mięsa

Bądź uważny, gdy jesz poza domem
Zawartość sodu może tak samo różnić się w daniach konkurencyjnych restauracji, jak w produktach konkurencyjnych firm. Jeżeli masz taką możliwość to porównuj oferty różnych restauracji i wybieraj te, które oferują zdrowsze dania. Zawsze możesz też poprosić kelnera o poradę w wyborze zdrowszej potrawy z menu restauracji lub zwrócić się do kucharza o przygotowanie dania z niską zawartością sodu.

Używaj więcej ziół
Jeżeli trudno zmienić ci przyzwyczajenie do słonych posiłków, możesz szukać alternatyw do stosowania soli. Najlepiej sprawdzą się zioła, które nie tylko wzbogacą smak potraw, ale również pozytywnie wpłyną na proces trawienia. Używaj więcej majeranku, tymianku, rozmarynu, czosnku, imbiru i wszystkich przypraw, które najbardziej lubisz. Eksperymentuj i poznawaj nowe smaki, a nawet nie zauważysz, kiedy zrezygnowałeś z używania soli.


Zdjęcie: mgr inż. Agnieszka Jagodzińska, dietetyk z Centrum Medycznego Falck

Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.