Rynek 50 plus

Jak pachnie grecka Wielkanoc?

Wielkanoc w kościele prawosławnym, w tym w Grecji, obchodzona zgodnie z kalendarzem juliańskim, co parę lat pokrywa się z Wielkanocą w kościele katolickim
Wg Travelpalnet.pl, największego pośrednika biur podróży, to właśnie Grecja jest w tym roku najczęściej wybierana przez Polaków jako cel zagranicznych wyjazdów. Jeśli jednak nie mamy w planach odwiedzenia tego kraju podczas nadchodzących świąt, poznajmy tradycyjne greckie wypieki wielkanocne.

Grecka Wielkanoc migocze zapalonymi świecami, niesionymi do domów o północy zaraz po Anastasi (Mszy Rezurekcyjnej), pachnie pieczonym jagnięciem, słychać trzaskanie skorupek, rozbijanych podczas Tsougrisma – gry pisankami. Dla Greków to najważniejsze święto religijne, obchodzone z śródziemnomorskim przytupem, okazja do wielogodzinnych spotkań rodzinnych, wspólnego śpiewania i tańca, czas celebrowania radości z jedzenia i, jakżeby inaczej, czas tradycyjnych wypieków.

Ciasteczka maślane w greckim stylu
Nieodłączną częścią greckiej Wielkanocy są koulouri: maślane precle z nutą wanilii i pomarańczy, okrągłe, zaplatane lub skręcane, posypane ziarnem sezamu, oprószone cynamonem, a wersji dla dorosłych, z paroma kroplami greckiego alkoholu anyżkowego –  ouzo. Wypieka się je tradycyjnie w Wielką Sobotę i chowa przed żądnymi smakołyków dziećmi do metalowych puszek.  Ich sekretem jest lekko dostrzegalny smak cytrusa i dobrze wyrobione ciasto. Przygotowanie samego ciasta zajmuje ok. 30 minut, a pieczenie ok. 15 minut.
Ciasto:
•    225 g masła
•    1 szklanka cukru
•    3 jajka
•    ½ szklanki soku z pomarańczy
•    ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
•    ½ łyżeczki ekstraktu z migdałów
•    6 szklanek mąki
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Glazura:
•    6 łyżek mleka
•    1 jajko

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i w oddzielnej misce przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Osobno ucieramy masło przez 5 minut, dodajemy cukier i dalej ucieramy od 5 do 7 minut. Następnie dodajemy jajka, dolewamy sok pomarańczowy i ekstrakt waniliowy oraz stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wyrabiamy, aż nabierze sprężystości i będzie ładnie odchodzić od brzegów miski. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Kolejnym krokiem jest nadanie kształtu naszym preclom – wałeczki ciasta skręcamy w kółka, ósemki lub ślimaki i układamy na natłuszczonej masłem formie. Osobno ubijamy jajko z mlekiem i smarujemy wierzch precli, by nadać im blasku. Pieczemy przez ok. 15 minut lub gdy staną się złotobrązowe.

Chlebek z jajkiem wielkanocnym

Kolejnym przysmakiem typowym dla tego czasu jest Tsoureki, czyli grecki chlebek wielkanocny. To odmiana chałki, puszystego, lekko słodkiego ciasta w kształcie wieńca. Piecze się je tradycyjnie w Wielki Czwartek, a w środku ciasta umieszcza się barwione jajko – Kokkina Avga. Ten niezwykle malowniczy wypiek początkowo wymagał dwóch składników: mastyksu i mahlabu, niedostępnych na naszym rynku, ale nadających mu niezwykły posmak. W ostatnim czasie tsoureki z wanilią, stały się jednak najbardziej popularne. Do ich przygotowania będziemy potrzebować:

•    1 kg mąki
•    5 jajek + 1 do smarowania
•    250 g margaryny
•    100 ml mleka
•    30 g drożdży
•    180 g cukru
•    1 wanilia
•    1 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
•    10 g soli
•    płatki migdałowe lub sezam do posypania

Pierwszym krokiem jest wymieszanie mleka i drożdży z jedną łyżką cukru oraz 100 g maki. Odstawiamy to w ciepłe miejsce. W osobnej misce łączymy roztopioną margarynę z resztą cukru, jajkami, szczyptą soli, startą skórką pomarańczy i wanilią. Po wymieszaniu dodajemy nasz zaczyn drożdżowy oraz resztę mąki i zagniatamy. Sekretem udanego tsoureki jest dobrze wyrobione, spójne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Po zagnieceniu pozwalamy mu wyrosnąć pod ściereczką w ciepłym miejscu przez kolejną godzinę. Następnie wyrabiamy raz jeszcze i formujemy wieniec. Tak przygotowane ciasto powinno jeszcze rosnąć w ciepłym miejscu przez ok. 15 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Nasz chlebek przekładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i posypujemy płatkami migdałów. Do każdego zawiniętego ciasta wkładamy wcześniej ugotowane i zabarwione jajko. Pieczemy przez około 40 minut.

Kalo Pascha! Dobrej Wielkanocy!

Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.