Rynek 50 plus

Racuszki z jabłkiem

Pyszne racuszki, w sam raz na dobry początek tygodnia
Składniki:
olej do smażenia
2-3 szklanek mąki pszennej lub takiej jaką mamy
2-3 łyżek cukru
szczypta soli
1 jajko
duży kefir
cukier puder do posypania placuszków

Wykonanie:

Bierzemy dużą miskę sałatkową, wsypujemy mąkę, cukier, sól, jajko, wlewamy kefir i mieszamy składniki. Do tego będziemy potrzebowali 2 jabłka, najlepiej antonówki. Są to idealne jabłka do wszystkiego – chodzi o smak. Z braku antonówek możemy wziąć szarą renetę. To są stare gatunki jabłek, ale właśnie w nich tkwi smak placuszków. Jedno jabłko ścieramy na grubej tarce, a drugie jabłko szatkujemy w cienkie małe plasterki. Powtórnie mieszamy składniki. Tak przygotowaną masę nakładamy łyżką stołową na rozgrzaną z olejem patelnię. Smażymy z dwóch stron. Gdy zbrązowieją, wykładamy na talerz i każdy racuszek posypujemy cukrem pudrem. Do tego wszystkiego używamy kefir, aby nie użyć proszku do pieczenia. Mniam!

Przepis z cyklu  SMAKI ZOSI


Zdjęcie  www.sxc.hu  /  dincerkurt

Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.