Rynek 50 plus

Zupa krem z zielonego groszku

Zdrowa i wiosenne zielona zupa z grochu.
Na 4 porcje potrzebujemy:
1 łyżkę masła,
400 g mrożonego zielonego groszku,
1 litr rosołu warzywnego
¼ łyżeczki kminku mielonego
100 ml śmietany 36 %
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
Do smaku: pieprz czarny mielony, sól czosnkową.

Przygotowanie:

Groszek obsmażamy na maśle, zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości, dokładnie miksujemy i przecedzamy przez sito. Zupę ponownie zagotowujemy, dodajemy przyprawy i zabielamy śmietaną. Podajemy z groszkiem ptysiowym. Mniam.

Przepis z cyklu  SMAKI ZOSI


Zdjęcie  www.sxc.hu /  Tinneketin  

Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.