Rynek 50 plus

Bezglutenowa babka wielkanocna

Baba wielkanocna obok mazurka jest tradycyjnym polskim ciastem podawanym podczas Świąt Wielkiejnocy
Jak podaje Wikiepdia:     
"Ciasto baby wielkanocnej przyrządzane jest z drożdży piekarskich lub piwnych rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąka i cukrem oraz szczyptą soli. Taki rozczyn jest odstawiany do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodawane są jajka, mąka oraz rozmaite bakalie. Niekiedy ciasto zaparza się wrzącym mlekiem. Oryginalne baby wypiekano w karbowanych formach w kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewano je białym lub różowym lukrem.  Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów  pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się w krajach europejskich, a szczególnie we Francji".  

Poniżej do wykorzystania przepis na bezglutenową babkę cytrynową
Składniki:
1 opakowanie mieszanki do wypieku ciast (500g) np. marki Ocelio
150 g masła lub bezglutenowej margaryny
4 jajka
5 łyżek mleka lub napoju roślinnego
3 łyżki cukru
1 cytryna
cukier puder
olej
bezglutenowa bułka tarta lub pokruszone bezglutenowe ciasteczka
Wykonanie:
  1. Do mieszanki dodać rozpuszczone masło lub margarynę, cukier, jajka i mleko.
  2. Do masy dodać sok z cytryny i startą skórkę z cytryny
  3. Formę do babki posmarować olejem, oprószyć bułką tartą lub pokruszonymi ciasteczkami.
  4. Ciasto piec przez 40 minut w temperaturze 170 st.
  5. Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia w formie. Wyłożyć i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!     
Zdjęcie i przepis marka Ocelio    www.ocelio.pl

Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.