Rynek 50 plus

Majówka bez wyrzeczeń – grillowanie ze słodką nutą



Początek wiosny to również początek sezonu grillowego. Spotkania z przyjaciółmi nie mogą odbyć się bez smacznego jedzenia, w tym grillowanych przysmaków! Zwykle wystarcza szybkie wrzucenie na ruszt kiełbasy lub steku. Jednak potencjał, jaki kryje w sobie grill jest znacznie większy, ponieważ pozwala na przygotowanie zaskakującej różnorodności dań, a także słodkości. To wyjątkowy sposób na kulinarne eksperymenty, których smak może nas zaskoczyć.
Zwykle grillowanie kojarzy się ze słonym, pikantnym lub wytrawnym smakiem. Jednak podczas przygotowywania potraw można śmiało pofantazjować i dobrać dania tak, by trafiały także w gusta miłośników słodkiego smaku.
Grillowane warzywa i owoce to doskonała alternatywa na zdrowy dodatek do głównych dań oraz wykwintny deser na słodko. Warto zwrócić uwagę na to, że również mięso da się przyrządzić ze szczyptą słodyczy. Wystarczy odrobina inwencji twórczej i kilka składników, z których stworzymy wyjątkową marynatę, nadając tym samym naszej potrawie zupełnie inny wymiar smakowy. Jak zatem łamać konwenanse i próbować nowych połączeń?

Cukier i mięso – nieoczywiste połączenie
Jak wiemy, przyprawienie mięsa to prawdziwa sztuka. Zwykle jednak posypujemy je gotowym miksem przypraw, który niestety nie daje nam możliwości kontroli nad składnikami – ich proporcją, jakością, a w efekcie nad smakiem.
- Głównym argumentem przemawiającym za wyrobem domowym półproduktów jest kontrola ich składu. Przygotowując je w domu, samodzielnie decydujemy, jakie składniki i w jakich ilościach dodamy do swojego wyrobu. Dzięki temu mamy pewność, że unikniemy niezdrowych składników, które są powszechne w masowej produkcji, takie jak stabilizatory czy sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty. Niejednokrotnie możemy znaleźć w nich także różnego rodzaju substancje słodzące, których ilości nie czujemy a mogą znacznie podnosić kaloryczność potraw - mówi Jadwiga Przybyłowska, dietetyk, ekspertka kampanii Słodka Równowaga.
Przyrządzenie marynaty, która będzie nie tylko pełna smaku, ale również nada kawałkom mięsa kruchej i delikatnej konsystencji, jest umiejętnością, którą warto opanować rozpoczynając sezon grillowy. Kiedy zabieramy się za przygotowanie mięsa, zazwyczaj stawiamy na sól, pieprz i zioła, a dodatek cukru raczej nie jest czymś, o czym myślimy, mając w planach pieczeń. Co zatem dają słodkie ziarenka podczas obróbki mięsa? Oczywiście, wyjątkowy smak, jednak nie jest to jedyna zaleta. W kuchni azjatyckiej, zwłaszcza w chińskiej, powszechnie stosowaną metodą przygotowywania mięsa jest jego karmelizowanie. Krótko mówiąc, jest to poddawanie cukru działaniu wysokiej temperatury. Do karmelizowania świetnie sprawdza się drób, ale także wieprzowina. Procesowi poddać możemy także warzywa i owoce, które z grilla smakują wyśmienicie.
Do tradycyjnej karkówki spotykanej najczęściej na ruszcie, można sporządzić prostą i aromatyczną kompozycję przygotowaną na bazie płynnego miodu, słodkiej papryki i oliwy z oliwek. Wystarczy natrzeć nią mięso kilka godzin wcześniej, aby smaki sobą przeszły. W celu wzmocnienia procesu karmelizacji naszych dań, możemy potrawy zamarynować w dipach z dodatkiem cukru, jak też podlać sokiem owocowym. Takie połączenia smakowe sprawdzą się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.


Warzywa i słodkości z rusztu
Grill to także doskonała okazja na przygotowanie zdrowych przekąsek i słodkich deserów. Nadają się do tego niemalże wszystkie warzywa i owoce. Cukinie, ziemniaki, papryka czy kukurydza. Jedno jest pewne, są to zdrowe smakołyki, które można błyskawicznie przyrządzić.
Przy okazji wspólnego grillowania możemy przygotować naturalne słodkości na bazie owoców. To doskonała alternatywa dla sklepowych słodyczy i dobra okazja na przemycenie owoców do dziecięcego jadłospisu. Z kolei zaproszenie dzieci do ich wspólnego przyrządzenia będzie stanowiło dodatkowy element atrakcji.
Banan to jeden z najchętniej wykorzystywanych owoców do grillowania. Aby uzyskać idealny efekt, warto przekroić go wzdłuż lub na pół, co zapewni równomierne upieczenie. W trakcie grillowania banany powinny znaleźć się na średnio rozgrzanym ruszcie i piec się do momentu uzyskania ciemnego koloru. Cały proces pieczenia trwa około 15 minut, co pozwala na rozwinięcie smaku i wydobycie aromatu. Idealnie pasują do niego dodatki w postaci gorzkiej czekolady lub wiórków kokosowych. Na ruszt wrzucić możemy również gruszki, jabłka, ananasa czy arbuza – z grilla smakują obłędnie. Dlaczego właściwie powinniśmy postawić na grillowane dodatki zamiast gotowych przekąsek?
- Grillowane owoce i warzywa to świetny pomysł na urozmaicenie klasycznych dań z grilla. Dodanie kolorowych i aromatycznych warzyw czy soczystych owoców do mięsa lub ryb sprawia, że potrawa nabiera nowego charakteru i smaku. Dzięki grillowaniu warzywa i owoce zachowują swoją konsystencję i naturalny smak, a dodatkowo zyskują subtelny aromat. To zdrowsza alternatywa dla tych, którzy dbają o zdrowie i liczą się z kaloriami. Bezpieczniej jest natomiast korzystać z grilla elektrycznego, ponieważ nie mamy pewności jakiej jakości jest przetworzone drewno do grillowania   - mówi Jadwiga Przybyłowska, dietetyk, ekspertka kampanii Słodka Równowaga.
Zdrowe odżywianie nie oznacza całkowitego rezygnowania z grillowania, ale raczej zwrócenie uwagi na to, jakie potrawy i w jakiej ilości się spożywa. To kluczowy element, w zachowaniu balansu między przyjemnością z jedzenia a dbałością o swoje zdrowie.  W ramach grillowanych rozkoszy sięgnijcie po przepis na ananasa prosto rusztu! To propozycja dla tych, którzy kochają połączenie słodko- kwaśnych dobroci.

Składniki:
1 ananas
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Sok z 1 limonki

Przygotowanie:
1. Przygotuj grill i rozgrzej go do wysokiej temperatury.
2. Oczyść ananasa, usuń jego skórkę oraz twardą część w środku. Pokrój go na około 2 cm grube plasterki.
3. W miseczce wymieszaj cukier i sok z limonki.
4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego mieszankę cukru i soku z limonki. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop.
5. Kładź plastry ananasa na rozgrzany grill i grilluj przez 3-5 minut z każdej strony, aż będą lekko zrumienione.
6. Przełóż grillowane plastry ananasa do miski i polej je gorącym syropem cukrowym.
Grillowanie pozwala na wydobycie naturalnego smaku ananasa, a dodatek cukru i limonki podkreśli jego słodycz i delikatnie wyrówna kwasowość. Ananas po grillowaniu jest lekko karmelizowany, co nadaje mu chrupiącą i soczystą konsystencję oraz słodko kwaśny smak. Można podawać go na ciepło lub zimno, jako samodzielny przysmak lub jako dodatek do lodów, deserów czy dań mięsnych.
Choć dodanie cukru do grillowanych owoców zwiększa kaloryczność posiłku, to przy aktywnym trybie życia można pozwolić sobie na odrobinę słodkości, szczególnie w towarzystwie dobrej zabawy. Jak radzi dietetyk Jadwiga Przybyłowska: „Ważne, aby cukier był dodatkiem, a nie głównym składnikiem dania”. Wszystko z umiarem i w zdrowej proporcji!

Najlepsze na koniec
Podczas majówki możemy cieszyć się smacznym jedzeniem i zasłużonym odpoczynkiem, jednak warto pamiętać o zachowaniu równowagi. Aktywność fizyczna to kluczowy element, który z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze dobre samopoczucie po grillowym maratonie.
To świetna okazja, by delektować się nie tylko pysznymi, ale także zdrowymi potrawami, a w połączeniu z dobrą zabawą to znakomity przepis na udany weekend majowy.

Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.