Rynek 50 plus

Moc aronii czarnej

Aronia, krzew z rodziny różowatych pochodzący z Ameryki Północnej wspaniale sprawdza się w naszym klimacie

Jest mało wymagająca, odporna na zimno i przymrozki oraz choroby, a także działanie szkodników. W XIX wieku aronia trafiła do Europy, gdzie rozpowszechniła się jako roślina owocowa i ozdobna. W Polsce aronię uprawia się od niedawna; również całkiem niedawno zostało odkryte i docenione prozdrowotne znaczenie jej jadalnych, kulistych, czarnych owoców. W różnych miejscach na świecie prowadzono szereg badań naukowych, które potwierdziły dobroczynny wpływ tego owocu na nasze zdrowie. Również polscy specjaliści od żywienia i medycyny naturalnej są zdania, że koncentrat owoców aronii jest skuteczny w profilaktyce i leczeniu schorzeń serca. U pacjentów przyjmujących wyciągi z aronii stwierdzono zmniejszenie ryzyka wystąpienia incydentów sercowych. Doktor nauk medycznych Leszek Marek Krześniak uważa aronię za cud natury - docenia jej moc i siłę. Szczególnie cenne są czarne, twarde jagody o średnicy nieprzekraczającej jednego centymetra. Pojedyncze owoce - jagody przypominają wyglądem miniaturowe jabłuszka pokryte meszkowatą skórką, skrywającą ciemnoczerwony silnie barwiący sok o lekko cierpkim smaku. Owoce zawdzięczają swoje właściwości bioflawonoidom i rutynie; są one źródłem polifenoli o działaniu przeciwzapalnym.

Te właśnie składniki zapewniają dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. Ponadto owoce zawierają liczne cenne substancje, takie jak: cukry, garbniki, antocyjany (antyutleniacze), kwasy organiczne, witaminy C, P, B, i E, prowitaminę A oraz składniki mineralne: molibden, mangan, bor, jod, miedź, żelazo, magnez. Oprócz tego są źródłem biopierwiastków, błonnika, pektyny, makro i mikroelementów.
 
Aronię można przyjmować w postaci gotowych suplementów (np. Aronox) lub włączyć do diety soki, syropy, kompoty, dżemy czy konfitury. Można też owoce suszyć, by później spożywać w postaci naparu.
 
Świeże owoce mają cierpki smak, dlatego warto przetrzymać je na krzewie aż do pierwszych przymrozków. Jeżeli będą zerwane wcześniej, przed przetwarzaniem należy je włożyć do zamrażalnika na dwie doby. Zimno niweluje charakterystyczną dla tego owocu goryczkę. Zarówno owoce, jak i przetwory zawierają bardzo dużo garbników, dzięki czemu są odporne na psucie i fermentację.
 
Moc i siła aronii znajduje zastosowanie w walce z takimi chorobami przewlekłymi jak: nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom złego cholesterolu, cukrzyca, miażdżyca, tarczyca. Ekstrakt z aronii spowalnia proces starzenia się, korzystnie wpływa na wzrok, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia trawienie oraz chroni organizm przed toksycznym działaniem wolnych rodników - antyrodnikowe działanie.

Owoce aronii czarnoowocowej to istny koncentrat substancji o właściwościach leczniczych, profilaktycznych i kosmetycznych, ale wciąż należycie nie docenione.
 
Tekst, zdjęcie - Zofia Górska
 

Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.