Rynek 50 plus

Przyprawy korzenne

Tradycjonalistom przyprawy korzenne kojarzą się raczej ze świątecznymi pierniczkami
Tymczasem po cynamon, imbir, anyż, kardamon i goździki warto sięgać nie tylko od święta. I nie chodzi tylko o ich niepowtarzalny aromat, ale o wyjątkowe prozdrowotne właściwości.

Woda z cytryną i plasterkami imbiru, poranna kawa z „posypką” z kardamonu i cynamonu. Czerwony barszcz z goździkami. Bez przypraw korzennych w kuchni byłoby mniej ciekawie. Wzbogacają smak past, pasztetów, zup i sosów. Niech Was ogarnie szał przyprawiania! Przyjrzyjmy się przyprawom korzennym pod kątem ich działania na organizm człowieka. Oto, co warto o nich wiedzieć…

Goździki   

Jeden z najmocniejszych antyoksydantów świata.

To pączki kwiatowe goździkowca wonnego – wiecznie zielonego drzewa o mocnym pniu, pokrytego gładką szarawą korą, z gęstą piramidalną koroną. Ich wyrazistego, palącego smaku nie sposób pomylić z inną przyprawą. A jak oddziaływują na nasz organizm? Przeciwzapalnie, antyseptycznie, znieczulająco (tak!), rozgrzewająco i kojąco.

Anyż
Najbardziej dekoracyjna ze wszystkich przypraw. Owoce anyżu o kształcie gwiazdek są nie tylko ozdobą świątecznego stołu.

W zielarstwie i ziołolecznictwie przetwory z anyżu stosuje się jako lek wykrztuśny w nieżytach gardła i oskrzeli oraz w suchym kaszlu. Poza tym anyż to sprawdzone remedium na bóle brzucha i zaparcia. Za specyficzny zapach i słodki zapach odpowiada anetol – mówi Mateusz Senderski, znawca ziół, współautor bloga ziolove.pl, autor wielu poradników zielarskich, m.in "Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie”.

Cynamon
Zmniejsza poziom tłuszczów we krwi, poprawia działanie układu sercowo-naczyniowego. To także sprawdzone remedium w dolegliwościach trawiennych, likwiduje uczucie pełności i wzdęcia, „podkręca” metabolizm.

Imbir
Kłącze imbiru jest skutecznym lekarstwem na przeziębienie, mdłości i dolegliwości trawienne. Pomocny w migrenach, ma działanie odkażające i odświeżające. Za charakterystyczny zapach odpowiadają: zingiberen i zingiberol, a za piekący smak – gingerol.

Kardamon

Poprawia smak potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Idealne remedium na wzdęcia i niestrawność. Pomaga też likwidować zastoje w organizmie: np. nadmiar śluzu. Skuteczna pomoc w przeziębieniu i kaszlu.





Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

  • molka 28/11/2019, 21:17

    anyż jest świetny na zaparcia, ale nie zawsze mam go w domu, więc regularnie jeszcze stosuję intestę, żeby było ok :) No i normalnie się wypróżniam