Zdrowie 50 plus

„Jedz bezpiecznie” we własnym domu

Jak możemy ustrzec się przed skutkami braku higieny i niewłaściwego przechowywania
produktów spożywczych? Oto kluczowe zasady postępowania z żywnością, które zostały
przedstawione w ramach unijnej kampanii #Safe2EatEU.

Ty również masz możliwość wpływu na bezpieczeństwo tego, co jesz!

Chociaż za bezpieczeństwo żywności dostępnej na rynku odpowiadają producenci, to od
momentu zakupu odpowiedzialność ta spada na nas – konsumentów. Mowa tu o zachowaniu
właściwej higieny w kuchni, o odpowiednim przygotowywaniu potraw oraz ich
przechowywaniu.

Tymczasem około 60% Europejczyków uważa, że informacje dostępne na temat bezpieczeństwa
żywności są zbyt techniczne i trudne do zrozumienia – tak wynika z zeszłorocznego badania
przeprowadzonego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) we
współpracy z IPSOS.

W ramach hasła #Safe2EatEU („Jedz bezpiecznie”) EFSA oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna
dzielą się informacjami o tym, jak o zdrowie swoje i swoich najbliższych zadbać we własnej
kuchni oraz podczas zakupów. Warto pamiętać o tych zasadach zwłaszcza teraz, gdyż w sezonie
letnim wzrasta ryzyko zakażeń i zatruć pokarmowych.

7 kroków prowadzących do bezpieczeństwa żywności

Te proste do wprowadzenia nawyki sprawią, że nie tylko będziemy się cieszyć pysznym,
zdrowym jedzeniem, ale też będziemy mogli się ustrzec przed konsekwencjami wynikającymi z
niewłaściwego postępowania w związku z żywnością po jej zakupie.

1. Utrzymanie czystości
Bakterie przenoszone przez żywność są niewidoczne dla oczu – to, że ich nie widzimy, nie
oznacza, że ich tam nie ma. Najważniejszą zasadą jest mycie rąk – zarówno przed kontaktem z
żywnością, podczas jej przygotowywania, jak i po wyjściu z toalety. Powinniśmy także myć i
odkażać powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas gotowania. Chrońmy również kuchnię
i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

2. Sprawdzanie żywności w sklepie
Podczas zakupów sprawdzajmy, czy wybrane przez nas produkty nie noszą śladu zepsucia oraz
czy są właściwie przechowywane. Wyróbmy w sobie nawyk czytania etykiet na produktach.
Znajdziemy na nich między innymi nazwę żywności, wykaz składników (w tym alergenów),
informacje o warunkach przechowywania, o dacie minimalnej trwałości lub terminie
przydatności do spożycia, o wartości odżywczej, a także o adresie podmiotu wprowadzającego
produkt do obrotu.

3. Oddzielanie żywności surowej od gotowanej
Gdy pakujemy zakupy w sklepie, oddzielajmy warzywa i owoce od chemii gospodarczej,
surowego mięsa, owoców morza czy jaj. Przy przygotowywaniu dań z surowego mięsa
używajmy oddzielnego sprzętu, np. noży i desek do krojenia. Przechowujmy żywność w
oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z tą już
ugotowaną.

4. Bezpieczne i dokładne gotowanie
Gotowanie zabija groźne bakterie. Bezpieczne gotowanie polega na zastosowaniu właściwej
temperatury podczas obróbki termicznej. Żywność taką jak zupy czy sosy doprowadzajmy do
wrzenia. Mięso i ryby smażmy bądź pieczmy do czasu, aż będziemy mieć pewność, że soki z ich
wnętrza nie są różowe. Wcześniej przygotowaną żywność odgrzewajmy przed spożyciem do
temperatury powyżej 70°C.

5. Utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze
Świeże produkty schładzajmy w ciągu dwóch godzin od zakupu. Jeśli nie planujemy jeść
żywności w ciągu kilku najbliższych dni, po prostu umieśćmy ją w zamrażalniku. Tuż przed
podaniem gotowanych potraw utrzymujmy ich wysoką temperaturę (powyżej 60°C).

6. Prawidłowe mrożenie żywności
Żywność mrożoną przechowujmy od 1 do 12 miesięcy (w zależności od jej rodzaju).
Zamrażajmy ją przed upływem terminu przydatności do spożycia. Nie zamrażajmy jednak
niczego dwukrotnie (czyli po uprzednim rozmrożeniu).

7. Używanie bezpiecznej wody i żywności
Korzystajmy z bezpiecznej wody i wybierajmy żywność, która została przygotowana tak, aby
była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko. Myjmy owoce i warzywa, zwłaszcza jeśli jemy je na
surowo (ale nie myjmy surowego mięsa, zwłaszcza drobiowego, aby nie doprowadzić do
zanieczyszczeń krzyżowych). Nie jedzmy też żywności, która utraciła datę przydatności do
spożycia.

Na co się narażamy, kiedy nie dbamy o higienę żywności?

Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), nieprzestrzeganie higieny żywności może
prowadzić do groźnych chorób. Na jakie niepokojące objawy mamy zwracać uwagę? Zakażeniu
pokarmowemu najczęściej towarzyszą objawy żołądkowo-jelitowe takie jak bóle brzucha,
biegunka, wymioty, brak apetytu, osłabienie i nudności. Takie zatrucie jest szczególnie
niebezpieczne dla kobiet w ciąży, małych dzieci oraz osób starszych.

Bakterie najczęściej odpowiedzialne za zatrucia i zakażenia pokarmowe:

Salmonella spp. – to najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych w Polsce.
Zazwyczaj występuje w mięsie drobiowym, surowych jajach, surowym lub źle
pasteryzowanym mleku i produktach mlecznych, a także w wyrobach ciastkarskich oraz
przyprawach.

• Gronkowce – najczęstszą przyczyną zatruć gronkowcowych są wyroby cukiernicze z
kremem, mleko i produkty mleczne, produkty garmażeryjne, produkty mięsne i sałatki.

 Listeria monocytogenes – najczęściej występuje w wędlinach pakowanych, rybach
wędzonych na zimno, surowym mleku, serach pleśniowych oraz krojonych owocach i
warzywach. Wywołuje chorobę zwaną listeriozą, która ma wysoki wskaźnik śmiertelności.

• Cronobacter spp. – to bakteria niebezpieczna dla niemowląt, a zwłaszcza dla wcześniaków.
Zachorowanie na nią cechuje się wysoki wskaźnikiem śmiertelności. Jej najczęstszym
źródłem jest mleko w proszku i preparaty mlekozastępcze. Bakteria namnaża się
błyskawicznie w temperaturze pokojowej. Można się przed nią uchronić, zachowując wysoką
higienę, podając dziecku posiłki natychmiast po ich przygotowaniu oraz starannie myjąc
butelki.

Campylobacter spp. – występuje głównie w mięsie, w surowym lub źle pasteryzowanym
mleku, w surowych rybach i owocach morza, a także w nieuzdatnionej lub zanieczyszczonej
po uzdatnieniu wodzie pitnej. Ta bakteria wywołuje najwięcej zatruć pokarmowych w całej
Unii Europejskiej.

Edukuj się, jedz świadomie i żyj bezpiecznie

#Safe2EatEU to już czwarta odsłona kampanii EFSA, organizowanej przy współpracy z
Państwową Inspekcją Sanitarną (w ubiegłych latach kampania funkcjonowała jako
#EUChooseSafeFood). Akcja wróciła pod nową nazwą i z ważnym zobowiązaniem – czyli
promowaniem wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności. Jej celem jest przekazanie naukowych
faktów na temat żywności w sposób jasny, dokładny, a jednocześnie zrozumiały dla każdego.

Śledźmy, co EFSA mówi w swoich kampaniach na temat nauki o bezpieczeństwie żywności.
Rola EFSA w zakresie wymagań mikrobiologicznych jest nieodzowna. Urząd ten na bieżąco
monitoruje sytuację i współpracuje z krajami członkowskimi oraz z Europejskim Centrum ds.
Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) w przypadku ognisk zakażeń pokarmowych, których
źródłem może być żywność.

Więcej informacji na ten temat znajdziemy na oficjalnej stronie kampanii:

_____________________________________________________________________

O EFSA:

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest agencją Unii Europejskiej
utworzoną w 2002 roku. Jej zadaniem jest pełnienie roli niezależnego ośrodka zapewniającego
doradztwo naukowe podmiotom zarządzającym ryzykiem oraz informowanie o ryzyku
związanym z łańcuchem żywnościowym. W tym celu Urząd współpracuje z szeregiem
interesariuszy, by propagować spójność zaleceń naukowych w całej Unii Europejskiej.
Przedstawia także założenia naukowe stanowiące podstawę przepisów i regulacji chroniących
konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością w całym łańcuchu żywnościowym –
od uprawy aż do spożycia.

Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.