Zdrowie 50 plus

Na przekór noworocznym dietom

Podcasty Kneippa o talerzach pełnych emocji i jedzeniu intuicyjnym.

Blue Monday, to najbardziej depresyjny dzień w roku, a okolice drugiej połowy stycznia to zwykle czas, gdy stopniowo zaczynamy porzucać ambitne, noworoczne postanowienia. Wśród nich prym wiodą te dotyczące wagi, niestety jednak najczęściej oznaczają one nic innego jak przejście na restrykcyjną dietę. Warto spojrzeć na kwestię z perspektywy naszego ciała i umysłu - co taka dieta tak naprawdę oznacza? Co się wydarzyło w naszym życiu, że mamy problem z wagą? To właśnie czynią gościnie najnowszych odcinków podcastów Kneippa, współzałożycielki Fundacji „Kobiety bez diety” – Elżbieta Lange, psycholożka i psychodietetyczka oraz Agata Ziemnicka, dietetyczka, psycholożka i ekspertka Kneipp.

Nowy Rok i styczeń, to czas wyznaczania celów i  nowych postanowień. Pełni motywacji chcemy rozprawić się z tym, co naszym zdaniem nie udało nam się w minionym roku, mamy też duży apetyt na bycie lepszymi w wielu aspektach. Jednak to często apetyt właśnie staje nam na drodze do osiągnięcia jednego z najbardziej popularnych noworocznych postanowień – schudnięcia. Waga to temat niezwykle złożony. Kult chudych ciał zdominował kulturę masową – są atrakcyjne, aspiracyjne i niestety w przypadku większości z nas – niemożliwe do osiągnięcia! Ciała, które stają się wzorcami, chude z pięknymi, długimi nogami, wąskimi biodrami, smukłą talią i dużym biustem, są nierealne w przypadku większości kobiet, nie dlatego, że nie są one w stanie schudnąć, ale dlatego, że zwyczajnie mają inną budowę. „Obsesyjnie wręcz dążymy do zbliżenia się do panujących kanonów mierząc się z niemożliwym, obwiniając się, wpędzając w kompleksy i nierzadko w chorobę.” – mówi Agata Ziemnicka, psycholożka i dietetyczka, która pracuje z pacjentami cierpiącymi na zaburzenia odżywiania. Nie oznacza to jednak, że nadwaga, czy otyłość nie są problemem – aż ¼ Polaków cierpi na otyłość, a już 66% dorosłych mężczyzn i 51% kobiet ma nadwagę. Coraz więcej dzieci dotyka ten problem - nadwagę ma 26% dzieci i młodzieży w wieku od 5 do 19 lat, a aż 9% najmłodszych Polaków jest otyłai. ( i   https://www.oecd.org/health/the-heavy-burden -of-obesity-67450d67-en.htm )
Musimy przyjrzeć się naszemu odżywianiu, sposobowi spożywania posiłków, temu co jemy, kiedy i w jaki sposób. Czy jemy, bo jesteśmy głodni, czy zaspokajamy jakiś inny głód – często ten emocjonalny, a może zajadamy stres? Jeśli kieruje nami głód emocjonalny, jak go rozpoznać i odróżnić od tego fizycznego? Żyjemy w czasach promujących intelekt i funkcjonujemy w oderwaniu od naszych ciał, a co za tym idzie również emocji, tymczasem to one objaśniają nam rzeczywistość i są bardzo mocno zintegrowane z naszymi potrzebami – mówi Ela Lange, psychoterapeutka i dietetyczka i dodaje – zależność emocje-jedzenie buduje się w nas już w chwili urodzenia i towarzyszy nam przez całe życie pogłębiając się wraz z ilością doświadczeń. Jedzenie jest przyjemne i oddziałuje na ośrodek nagrody, w czasie posiłku wydzielają się dopamina i serotonina, co sprzyja zaspokajaniu emocjonalnych potrzeb. W obecnych czasach w dużej mierze używamy jedzenia nieadekwatnie.

Nasze niepowodzenia z wagą oraz z odżywieniem ciała często wynikają z tego, że w jedzeniu nie kierujemy się intuicją i nie potrafimy słuchać siebie. Stosujemy popularne diety, katujemy się produktami i potrawami, których nie lubimy lub odmawiamy sobie tego, co uwielbiamy jeść. „Stajemy w opozycji do naszego ciała, a w takim trybie walki nigdy nie uda nam się z nim porozumieć. Brakuje nam wrażliwości i wyrozumiałości w stosunku do naszych ciał, traktujemy je roszczeniowo, wręcz przedmiotowo. Kiedy mamy suche usta, sięgamy po krem lub pomadkę, by je nawilżyć i złościmy się, że nie są idealnie gładkie, tymczasem nasz organizm prosi wówczas o wodę, bo to jeden z sygnałów odwodnienia. Warto żebyśmy na nowo nauczyć się słuchać naszych ciał, zacząć odczytywać sygnały, które nam wysyłają – mówi Agata Ziemnicka.
Nie karzmy się i nie obarczajmy winą za to, że mamy problem z dobrym odżywianiem. Zamiast tego, przyjrzymy się mu, zacznijmy szukać jego źródeł, nie zapominając przy tym o szacunku, wyrozumiałości i czułości do samych siebie i naszych ciał.

Zapraszamy do wysłuchania rozmów pełnych cennej wiedzy i dobrych emocji:

„Jedzenie intuicyjne. Jak słuchać siebie i nie zajadać emocji” rozmowa Justyny Dżbik-Kluge z Agatą Ziemnicką https://www.youtube.com/watch?v=9pQgCsV9sGA&t=830s

„Dlaczego zajadamy smutki ? Czyli o talerzach pełnych emocji” rozmowa Justyny Dżbik-Kluge i Elżbiety Lange https://www.youtube.com/watch?v=sbfcsL88fYg&t=471s
Rozmowy dostępne są także na kanale Świat Kneippa na Spotify.

Zdjęcie: Elżbieta Lange, psycholożka i psychodietetyczka, współzałożycielka Fundacji „Kobiety bez diety”.


Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.