Zdrowie 50 plus
Odporność do potęgi trzeciej
Co jeść, aby wzmocnić siłę układu immunologicznego?
Izotiocyjaniany, indolo-3-karbinol, Nrf2, sulforofan – to związki, które wbrew trudnym chemicznym nazwom, są nam w dzisiejszych czasach niezbędne, a znajdują się na wyciagnięcie ręki, na każdym straganie. Po co po nie sięgać? Ponieważ wzmacniają układ immunologiczny, działają przeciwbakteryjnie, przeciwnowotworowo, detoksykacyjnie, antymiażdżycowo. Sylwia Maruszak, dietetyk Centrów Medycznych Medyceusz w Łodzi podpowiada, gdzie je znaleźć i w jakim celu je spożywać.
Od tego, co ląduje na talerzach, zależy nasze zdrowie, ponieważ odpowiednia żywność jest jednym ważniejszych czynników chroniących nas przed chorobami i dysfunkcjami. - Niewielu ludzi zdaje sobie z tego sprawę, ale to, co jemy, może nawet trzykrotnie spotęgować możliwości ochronne układu immunologicznego – przekonuje Sylwia Maruszak. – Ważne, by sięgać po produkty o najwyższej wartości odżywczej, czyli takie, których stopnień przydatności do pokrycia potrzeb metabolicznych organizmu człowieka jest najwyższy. Zalicza się do nich wszystkie zielone warzywa, a szczególnie tak zwane warzywa krzyżowe.
Warzywa krzyżowe doskonale wzmacniają układ odpornościowy człowieka. Są to:
Charakteryzują się znaczną zawartością siarki, a ta podczas miażdżenia, gryzienia, przeżuwania czy blendowania, zostaje zamieniona na izotiocyjaniany (ITC), które posiadają udowodnione właściwości wzmacniające układ immunologiczny oraz zwalczające nowotwory.
Centra Medyczne Medyceusz to działająca od ponad 20 lat sieć nowoczesnych, prywatnych placówek medycznych w Łodzi. W sześciu placówkach świadczone są kompleksowe usługi medyczne. Placówki mają podpisane umowy z Narodowym Funduszem Zdrowia, a także świadczą usługi komercyjne.
Od tego, co ląduje na talerzach, zależy nasze zdrowie, ponieważ odpowiednia żywność jest jednym ważniejszych czynników chroniących nas przed chorobami i dysfunkcjami. - Niewielu ludzi zdaje sobie z tego sprawę, ale to, co jemy, może nawet trzykrotnie spotęgować możliwości ochronne układu immunologicznego – przekonuje Sylwia Maruszak. – Ważne, by sięgać po produkty o najwyższej wartości odżywczej, czyli takie, których stopnień przydatności do pokrycia potrzeb metabolicznych organizmu człowieka jest najwyższy. Zalicza się do nich wszystkie zielone warzywa, a szczególnie tak zwane warzywa krzyżowe.
Warzywa krzyżowe doskonale wzmacniają układ odpornościowy człowieka. Są to:
- brokuły,
- brukselka,
- chrzan,
- czerwona kapusta,
- jarmuż,
- kalafior,
- kalarepa,
- rukola,
- rzepa,
- rzeżucha,
- rzodkiewka.
Charakteryzują się znaczną zawartością siarki, a ta podczas miażdżenia, gryzienia, przeżuwania czy blendowania, zostaje zamieniona na izotiocyjaniany (ITC), które posiadają udowodnione właściwości wzmacniające układ immunologiczny oraz zwalczające nowotwory.
- ITC zwiększają zdolność układu immunologicznego do niszczenia komórek zakażonych.
- ITC odpowiadają za detoksykację i usuwanie związków rakotwórczych z organizmu.
- ITC chronią organizm przed chorobami bakteryjnymi, szczególnie tymi opornymi na działanie antybiotyków (np. Streptococcus pneumoniae wywołujące zapalenie płuc). Same w sobie są antybakteryjne, zwiększając tym samym odporność organizmu.
- DO izotiocyjanów zaliczamy m.in. występujący np. w brokule czy brukselce sulforafan czy indolo-3-karbinol. Ten ostatni pomaga przekształcić estrogen, jak również inne hormony w postać, którą organizm znacznie łatwiej wydala. Oba odgrywają ważną rolę w ochronie przed nowotworami powstałymi na skutek zaburzeń hormonalnych.
- Nrf2 jest to obecne warzywach białko, które aktywuje nasze geny do walki z patogenami. Oprócz tego, poprzez stymulację Nrf2, organizm aktywuje wiele ochronnych, przeciwdziałającym chorobom czy stanom zapalnym, związków. Ponadto pomaga ono hamować proces odkładania się blaszki miażdżycowej w naczyniach, który przecież wprost prowadzi do większości chorób sercowo-naczyniowych.
Centra Medyczne Medyceusz to działająca od ponad 20 lat sieć nowoczesnych, prywatnych placówek medycznych w Łodzi. W sześciu placówkach świadczone są kompleksowe usługi medyczne. Placówki mają podpisane umowy z Narodowym Funduszem Zdrowia, a także świadczą usługi komercyjne.
Dołącz do dyskusji - napisz komentarz
Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.
Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.