Zdrowie 50 plus

Szczupła sylwetka na lato

Zbliżające się lato to dla wielu z nas dobry pretekst do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze. Podpowiadamy jakie produkty wybierać o tej porze roku, by cieszyć się szczupłą sylwetką i dobrym samopoczuciem.

- Aby zgubić zbędne kilogramy nie tylko skutecznie, ale i bez efektu jo-jo warto skupić się przede wszystkim na budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Komponowanie zdrowych, urozmaiconych i zbilansowanych posiłków, włączenie aktywności fizycznej do codziennego trybu życia oraz znalezienie równowagi pomiędzy życiem zawodowym i prywatnym to podstawa dobrego samopoczucia oraz zdrowej i szczupłej sylwetki. – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food

Zdrowo i aktywnie każdego dnia
Pamiętajmy, że zalecane przez dietetyków tempo utraty masy ciała to 0.5 - 1kg na tydzień. Dzięki temu nie będzie nam groził tzw. efekt jo-jo, jak również pozwali nam to zachować dobre samopoczucie. Do zdrowych, codziennych nawyków, które warto wprowadzić na stałe do naszego życia  zaliczamy:
1. Zjadanie 4-5 odpowiednio zbilansowanych posiłków co 3-4 godziny.
2. Wypijanie co najmniej 1,5 litra wody.
3. Umiarkowana aktywność fizyczna (30-45 minut dziennie).
4. Regeneracja i sen.
Dzięki drobnym zmianom pierwsze efekty odchudzania, jak również lepszego samopoczucia powinniśmy zaobserwować już po 2-3 tygodniach, co dodatkowo zmotywuje nas do dalszego działania.

Jak komponować dania sprzyjające szczupłej sylwetce?
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) zaleca, by podstawą naszych posiłków były warzywa i owoce, które powinny być obecne w każdym posiłku. Kolejne elementy to pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso i chudy nabiał. IŻŻ zachęca także do ograniczenia spożycia czerwonego mięsa oraz tłuszczy zwierzęcych na rzecz jaj, chudych ryb, roślin strączkowych oraz dobrej jakości olejów roślinnych.

- Aktualnie mamy już mnóstwo świeżych warzyw, z których możemy przygotować lekkiei sycące dania w zaledwie kilka minut. O tej porze szczególnie polecam sałatki na bazie świeżych warzyw. Aby stały się pełnowartościowym posiłkiem wystarczy dodatek „dobrego białka” w postaci gotowanego drobiu, ryby lub roślin strączkowych. To również sezon na chłodniki z botwinką i lekkie zupy na bazie szparagów, młodej kapusty, szczawiu, czy szpinaku. Pamiętajmy również, by w codziennym menu unikać produktów wysoko przetworzonych, a także nadmiaru soli i cukru. – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food

O tej porze roku na śniadanie dietetyk poleca omlet ze szparagami i pomidorami, czy twaróg z ulubionymi ziołami, rzodkiewką i chlebem pełnoziarnistym. Na drugie śniadanie lub podwieczorek możemy zjeść sałatkę ze świeżych warzyw takich jak rukola, roszponka, szpinak, ogórek i pomidor z dodatkiem tuńczyka, łososia, czy ulubionego sera. Dobrym wyborem będzie też koktajl na bazie jogurtu lub mleka roślinnego z siemieniem lnianym i orzechami lub słupki świeżych warzyw z hummusem, czy inną pastą z roślin strączkowych. Na obiad i/lub kolację warto jeść gęste, warzywne zupy, pieczone lub gotowane na parze chude mięsa i ryby w towarzystwie brązowego ryżu, pełnoziarnistego makaronu lub kaszy z pieczonymi lub świeżymi warzywami.



Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.