Wątróbka z drobiu

Na dzisiejszy niedrogi i smaczny obiad proponujemy wątróbkę drobiową z surówką z kwaszonej kapusty.








Dowolną ilość wątróbki umyć, odsączyć z wody, smażyć na oleju [można ją obtoczyć uprzednio w mące jeśli ktoś chce], pod przykryciem, bo bardzo pryska.

Po usmażeniu, zaznaczam po, ponieważ wątróbka posolona przed smażeniem twardnieje, doprawić solą i pieprzem.

2 cebule pokroić w talarki lub w paski i usmażyć, najlepiej na osobnej patelni.

Na koniec cebulkę posypać przyprawą warzywną typu vegeta a wątróbkę posypać pieprzem ziołowym. Ja bardzo lubię pieprz ziołowy właśnie na wątróbce drobiowej. Jeśli ktoś lubi wątróbkę duszoną może ją podlać wodą i dusić kilka minut. Ja wolę smażoną.

Do tak przyrządzonej wątróbki proponuję surówkę z kwaszonej kapusty

Kupujemy kilogram kapusty kwaszonej z beczki, najlepiej na bazarze. Musi być biała, bo żółta jest przekwaszona. Oczywiście podzielmy ją na pół, żeby była na dwa razy.

Dobrze ją odciskamy i na deseczce do krojenia kroimy na drobno. Obieramy 1 marchewkę, 1 cebulkę. Szatkujemy cebulkę, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, dodając starte również na tarce jarzynowej małe jabłko.

Posypujemy całość 1-2 łyżeczki cukru, pieprzem czarnym. Polewamy surówkę olejem. Całość dobrze mieszamy. Uklepujemy w miseczce, aby składniki się przegryzły. Tak przygotowaną surówkę ja podaję do wątróbki, ryby, zrazów wołowych.

Można ją oczywiście podawać z innymi daniami obiadowymi. Mięsa z kaszą , ziemniakami lub makaronem. Surówka z kwaszonej kapusty pasuje do wielu potraw.

Przepis z cyklu  SMAKI ZOSI  



Autor wpisu*:
2 x 9 (mnożenie)
wynik podziel przez 6 i dodaj 0.5 =