Kapusta czerwona - surówka

Bardzo lubiana była i jest w mojej rodzinie surówka z czerwonej kapusty. Zdrowy dodatek do dania głównego.

Poniżej znajduje się przepis, umożliwiający szybkie i sprawne wykonanie dania. Kupujemy średniej wielkości kapustę czerwoną-mniej więcej o średnicy dłoni. Szatkujemy ją na drobno, tak jak młodą kapustą. Gotujemy (a nawet niekoniecznie) wodę w dużym garnku. Solimy wodę. Wrzucamy kapustę pokrojoną. Czas gotowania raczej krótki. Musimy spróbować na jaką twardość nam smakuje, albowiem są ludzie, którzy lubią kapustę czerwoną na surowo. Gdy osiągniemy ulubioną twardość, odcedzamy na dużym durszlaku. Gdy dobrze odcieknie, przerzucamy na dość dużą miseczkę, aby dobrze wymieszać składniki.
 
Najważniejsze: posypujemy szczyptą (około ½ łyżeczki) kwasku cytrynowego, to bowiem daje nam odpowiednio czerwony kolor. [Oczywiście ktoś może lubić cytrynę czy ocet winny, ale ja nie polecam bo kapusta nie może pływać]. Kroimy cebulkę średniej wielkości (używam tylko cebulkę cukrową - jest łagodniejsza od zwykłej). Obieramy jedno jabłko słodko- kwaśne. Traktujemy na tarce jarzynowej. Dodajemy sól do smaku, czarny mielony pieprz, cukier do smaku i polewamy olejem [może być kujawski]. Wszystko to mieszamy. Jeśli brakuje jakiegoś surowca, ponownie doprawiamy. Wygładzamy na miseczce, aby surowce się dobrze połączyły. Do obiadu przekładamy na mniejszą miskę. Bardzo smaczne. Podajemy do mięs typu schab, indyk, kurczak - różne pieczenie [najlepiej gdy mięsa doprawione są czosnkiem i majerankiem]. Czerwona kapusta na Śląsku nazywana jest modrą. W poznańskim podają ją na ciepło bez cebuli i zaprawioną mąką.

Kapusta czerwona –surówka - skład:

średniej wielkości główka kapusty 1 jabłko słodko- kwaśne

sól, czarny pieprz, cukier, olej kujawski
 
średniej wielkości cebula cukrowa
 
½ łyżeczki kwasku cytrynowego
 
Przepis z cyklu SMAKI ZOSI
Autor wpisu*:
2 x 7 (mnożenie) =