Krok 1
Powinna ona być urozmaicona, to znaczy zawierać produkty spożywcze z następujących grup: zbożowe, warzywa i owoce, mleczne, mięsne i inne produkty wysokobiałkowe (ryb, jaja, suche nasiona roślin strączkowych). Podstawę racji pokarmowej stanowią jednak produkty pochodzenia roślinnego: pieczywo (najlepiej razowe), kasze, płatki i makarony oraz ziemniaki, warzywa i owoce. Należy spożywać 4-5 posiłków rozłożonych równomiernie w czasie. Konieczne jest zjedzenie pierwszego śniadania, kolacja powinna być zjedzona najpóźniej 2-3 godziny przed snem. Rozkład energii całodobowej racji pokarmowej na poszczególne posiłki powinien być następujący – przy 4 posiłkach: pierwsze śniadanie 30%, obiad 30%, 25% kolacja, 15% drugie śniadanie i podwieczorek. Przy 5 posiłkach: 25% pierwsze śniadanie, 10% drugie śniadanie, 30% obiad, 10% podwieczorek, 25% kolacja. Zaleca się aby wypijać 1-1,5 litra niegazowanej wody mineralnej dziennie.
Opracowała dr Barbara Prado w ramach programu „Zdrowie dla Pragi” Zakładu Epidemiologii i Prewencji Chorób Układu Krążenia Instytutu Kardiologii im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
Dołącz do dyskusji - napisz komentarz
Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.
Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.