Zdrowie 50 plus

Kapusta. Lek z pola


"Człowiek może uważać się za szczęśliwego, gdy jego pożywienie jest zarazem jego lekiem"
Henry David Thoreau (1817 - 1862) amerykański pisarz, poeta, filozof

KAPUSTA, Brassica, jednoroczna roślina z rodziny krzyżowych, czyli warzyw posiadających czteropłatkowe kwiaty, które już w średniowieczu  kojarzyły się ludziom z krzyżem; stąd nazwa "krzyżowe". Kapusta warzywna głowiasta, Brassica oleracea var. capitata (biała), o gładkich liściach, zwijających się w dużą główkę, najbardziej pobudza wyobraźnię uczonych. W Rzymie kapustę traktowano jako panaceum, w medycynie ludowej miała od dawna uznane miejsce. Rzeczywiście, kapusta może być postrzegana jak "skromna gwiazda" apteki żywności, w przypadku której nauka łączy się z medycyną ludową. O jej dobroczynnych właściwościach leczniczych wiedziano już ponad 4 tysiące lat temu. Najprawdopodobniej została udomowiona przez Celtów albo wcześniej przez Liguryjczyków. Warzywo bogate w najrozmaitsze "skarby odżywcze" zawiera m.in. witaminę C, B, K, beta-karoten i rutynę oraz składniki mineralne (biopierwiastki): wapń, potas, magnez, żelazo, siarkę, arsen oraz kwas foliowy i błonnik pokarmowy.

W najlepsze trwa sezon na dania z kapusty. Każda pani, pan domu potrafi wyczarować z niej różne potrawy kulinarne. Znakomita jest na surowo, duszona, kiszona (surowa lub gotowana) - na surówki, bigosy, zupy. Wspaniale nadaje się także do zapiekania. Kapusta posiada liczne dobroczynne właściwości smakowo - zdrowotne. Jest najlżejsza z lekkich i zarazem sycąca. W 100g świeżej kapusty jest tylko 40 kcal, zaś w 100 gramach kiszonej tylko 16 kcal. Jest zatem jednym z najmniej kalorycznych warzyw polecanych przez
dietetyków.

Tajemnicę właściwości prozdrowotnych główki kapusty odkryły tak naprawdę dopiero nowoczesne laboratoria naukowe "rozkładając" ją (zewnętrzne liście, głąb, sok) na cząstki chemiczne. I tak, odkryto że w postaci kiszonej chroni m. in. przed rakiem prostaty i jelita grubego. W procesie kiszenia uwalniają się bowiem enzymy, które rozkładają zawarty w kapuście glukozynolan. Liczne badania potwierdziły również, że sok ze świeżej kapusty leczy wrzody żołądka spowodowane stresem, który niesie nam cywilizacja. Sok z kapusty polecał wrzodowcom amerykański profesor Garnett Cheney z Akademii Medycznej w Stanford.
 
Kapusta od dawien dawna była wykorzystywana w medycynie ludowej. Kiszona przez wieki stanowiła główne źródło witamin zimą. Spożywanie kapusty miało oczyścić krew skórę, odtruć wątrobę, wyleczyć artretyzm oraz bóle głowy, a nawet ukoić nerwy. Liście (sok) świeżej kapusty stosowano przy rwie kulszowej, w astmie, bólach stawów i mięśni, urazach, oparzeniach i ropnych zapaleniach skóry, trądziku, a nawet w czasie bolesnych menstruacji. W przypadku odmrożeń stosowano okłady z kapusty kiszonej.

Jednak siła lecznicza kapusty zależy od odmiany, gleby na której była uprawiana, nawożenia oraz od czasu zbioru i pogody. Uprawiana jest raczej w polu ze względu na dużą powierzchnię, jakiej wymaga ten rodzaj rośliny oraz z uwagi na długi okres wegetacji. Jeśli jednak chcemy mieć ją w ogródku, powinniśmy decydować się na odmiany wczesne (zbiór w czerwiec - lipiec) Najlepsza na sok i koktajl jest kapusta wiosenna i letnia. Jesienna działa słabiej, a kapusta zimowa jest najmniej wydatna.

Uwaga! Chorzy na tarczycę powinni ograniczać spożywanie surowej kapusty z uwagi na własności wolotwórcze tej rośliny.

Tekst i zdjęcie: Zofia Górska                               

 


Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

  • autor 24/01/2020, 10:03

    P.S. Dieta prezydencka, szwedzka, kanadyjska, to nic innego jak właśnie dieta kapuściana!!

  • anonim 11/01/2020, 13:30

    Gratuluję Autorce fachowego wpisu!